Johan Huizinga

Hollanda’nın en önemli tarihçileri arasında gösterilen Johan Huizinga, 1872 yılında Groningen’de dünyaya geldi. İlk akademik eğitimini Groningen ve Leipzig üniversitelerinde, sırasıyla Hint-Cermen dilleri ve karşılaştırmalı dilbilimi alanlarında tamamlayan Huizinga, Hint tiyatrosunda soytarının rolünü konu alan teziyle, 1897 yılında doktor unvanını aldı.
Takip eden yıllarda, akademik ilgisi tarih alanına, özellikle de Jacob Burckhardt’ın öncülük ettiği kültürel tarih çalışmaları ekolüne kaydı. Haarlem ve Amsterdam’da tarih dersleri vererek geçirdiği yılların ardından, 1905 yılında Groningen Üniversitesi’nde tarih profesörü olarak çalışmaya başladı. 1915 yılından itibaren aynı görevi, karısını kaybettikten sonra taşındığı Leiden kentinde, 1942 yılına kadar sürdürdü.
Huizinga, II. Dünya Savaşı sırasında Hollanda’nın Nazilerce işgal edilmesinin ardından 1941 yılında yaptığı ve Felemenk bilimleri üzerindeki Alman etkisini eleştirdiği konuşması nedeniyle tutuklandı. 1942 yılında serbest bırakılsa da Leiden’a dönmesine izin verilmedi. O tarihten, hayatını kaybettiği 1 Şubat 1945’e kadar, Hollanda taşrasında bir nevi sürgün hayatı yaşadı.
Homo Ludens haricinde, başyapıtı kabul edilen Ortaçağın Günbatımı [Çev. Mehmet Ali Kılıçbay, İmge Kitabevi Yay., 1997] ve Erasmus ve Reform Çağı [Çev. Orhan Düz, Alfa Yay., 2020] isimli eserleri de dilimize kazandırılmış olan Huizinga, modern kültür tarihinin kurucularından kabul edilir. Huizinga tarihi, din, felsefe, dil, gelenekler, edebiyat, mitler ve hurafelerin de dahil olduğu çok geniş bir yelpazedeki kültürel faaliyetlerin toplamı olarak değerlendirir. Ona göre tarihsel çalışmaların amacı, geçmişin kültürel tezahürlerinde gömülü yaşamları, sembolleri, inançları, ahlaki kabulleri ve estetik hazları tasvir etmek olmalıdır. Kullandığı canlı görsel ve edebî betimlemeler aracılığıyla bu ideali hayata geçirmeye çalışan Huizinga’nın eserleri, okurlarına geçmişteki insanların nasıl yaşadıklarını, ne hissettiklerini, nasıl düşündüklerini deneyimlemeyi vaat eden bir tarih anlatısı ortaya koymak gayesindedir.

Tek bir sonuç gösteriliyor

0