Açıklama
Rus edebiyatının kurucusu kabul edilen büyük şair Aleksandr Puşkin’in Yaşlı Balıkçı ile Altın Balık masalı, klasik masallarda sıkça karşımıza çıkan “iyi ile kötü” arasındaki evrensel çelişki ve çatışmayı güçlü biçimde işleyen bir masal şiir.
Her şey olağanüstü güçlere sahip bir Altın Balığın Yaşlı Balıkçının serpme ağına takılması ile başlar. Balığın özgürlüğüne kavuşması için vaat ettiği, o sihirli “Dile benden ne dilersen!” cümlesinin sürüklediği bir seyir içinde hikâye gelişir. Bir yanda merhamet sahibi, iyi huylu, iyi yürekli Yaşlı Balıkçı ve benzersiz sihirli yeteneklere sahip Altın Balık, diğer yanda balıkçının kötücül duygularla dolu, açgözlü, küstah ve doyumsuz karısı…
Yerine getirilmesi imkânsız görülen istekleri Yaşlı Balıkçıya olan “can borcu” nedeniyle üstlenmek zorunda kalan Altın Balık ne zamana kadar kendisini yükümlü hissedecektir? Bardağı taşıran son damla doyumsuz yaşlı kadının hangi arsız isteği olacaktır?
Puşkin’in şiir biçiminde kaleme aldığı bu masal insanlığın evrensel hikâyelerinden birini bize son derece akıcı bir dille yeniden anlatıyor.