LGBTİ Bireyler ve Medya

Orijinal fiyat: 324,00₺.Şu andaki fiyat: 243,00₺.

Medyanın LGBTİ bireyleri temsili ve onlara karşı tutumu, temel özgürlüklere yönelik nefret söylemi,ötekileştirme, hedef gösterme, etiketleme, hakaretgibi saldırıları içermektedir. LGBTİ bireylere yönelik ayrımcılık medyanın en

Barkod: 9786053143970 Kategoriler: Schola, Yaz Kampanyası

Stokta

Açıklama

Medyanın LGBTİ bireyleri temsili ve onlara karşı tutumu, temel özgürlüklere yönelik nefret söylemi,ötekileştirme, hedef gösterme, etiketleme, hakaretgibi saldırıları içermektedir.

LGBTİ bireylere yönelik ayrımcılık medyanın en önemli sorunlarından biridir; medya cinsel yönelimlere ve cinsiyet kimliklerinin eşitliğine önem vermeyen,hatta ötekileştiren bir tutum içindedir. İnsanlar cinsel yönelimleri göz önünde bulundurularak medya alanında iş bulamamakta ya da işten ilk uzaklaştırılanlar olmaktadır. Medyanın söylemi LGBTİ bireyleri hedef alan ve nefret içeren örneklerle doludur. Medya, LGBTİ haberlerini şiddet içeren 3. sayfa haberleriyle, cinsel içerikli, toplum ahlakına aykırı olarak vermekte, LGBTİ bireyleri ise “sapkın” veya “canavar” gibi sunmaktadır. Bu aslında genel anlamıyla tüm “öteki”ler için de geçerli bir durumdur.

Günümüzde yükselen muhafazakârlaşma ve gittikçe artan baskılar LGBTİ bireyler üzerinde daha büyük baskı yaratmaktadır. Özellikle muhafazakâr medya tarafındanaçıkça aşağılanıp, hedef gösterilen LGBTİ bireyler ikili bir baskı altında yaşamakta,varolma ve kendilerini kabul ettirme mücadelesi vermektedir.

Bu çalışmada LGBTİ ve medya ilişkisi çeşitli açılardan incelenmekte, medyanın ötekileştirici söylemleri eleştirel bir perspektiften hareketle masaya yatırılmaktadır.

Künye

Marka

Yayın No

1336

Dizi

Dizi No

45

Yazar

Son Okuma

Kapak Tasarım

Dizgi

Sayfa Sayısı

432

Boyut

13,5 x 21,5 cm

Baskı

1

Basım Yeri

İstanbul

Yayım Tarihi

Yazar

Savaş Çoban

SAVAŞ ÇOBAN: 1975 yılında Sinop’ta doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Lisans öğrenimini Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde, yüksek lisansını Yıldız Teknik Üniversitesi, Yabancı Dil Olarak Türkçe Anabilim dalında yaptı. Doktorasını Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo-Televizyon Anabilim dalında tamamladı. Medya ve siyaset üzerine ulusal ve uluslararası dergilerde makaleleri yayımlanan Savaş Çoban “bağımsız araştırmacı” olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Basılan kitap çalışmaları şunlardır: Azınlıklar ve Dil (Su Yayınları, 2005); Hegemonya Aracı ve İdeolojik Aygıt Olarak Medya (Parşömen, 2013); Media’s Role in the Socialist Era (ed., Amani International Publishers, 2013); Media and Left (ed., Brill Pub., 2014 / Haymarket Pub., 2016); Medya ve İktidar (Esra Arsan ile birlikte; der., Evrensel Basım Yayın, 2014); Direnişten Komüne Gezi (der., Siyah Beyaz Yayınları, 2015); Medya ve Sol (der., Sel, 2017); Medya ve Yalanlar (der., Siyah Beyaz Yayınları, 2018); Media, Ideology and Hegemony (ed., Brill Pub., 2018 / Haymarket Pub., 2019), Medya ve Muhalefet (der., BGST, 2020). Ayrıca Yasemin G. İnceoğlu’yla birlikte derlediği kitaplar; Azınlıklar, Ötekiler ve Medya (der., Ayrıntı, 2014); İnternet ve Sokak (der., Ayrıntı, 2015); Haber Okumaları (der., İletişim, 2016); LGBTİ Bireyler ve Medya (der., Ayrıntı, 2019)

Yasemin İnceoğlu

Prof. Dr. YASEMİN GİRİTLİ İNCEOĞLU: 1961’de İstanbul’da doğdu. Nilüfer Hatun İlkokulu, Atatürk Kız Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuş (1983), 1984-2004 yılları arasında çalıştığı Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde tamamlamış olduğu yüksek lisans ve doktorasının ardından, aynı kurumdan doçentlik (1993) ile profesörlük (1999) unvanlarını almıştır. 2004 Aralık ayından beri çalıştığı Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden emekli olmuştur. ILAD (İletişim Araştırmaları Derneği), UNESCO ve Amerikan Biyografi Enstitüsü gibi kuruluşlara üye olmasının yanı sıra, Avrupa Konseyi’nin “medya okuryazarlığı” toplantılarına “Avrupa Komisyonu Uzmanı” olarak katılan İnceoğlu, Columbia Üniversitesi (1994) ve Salzburg Seminerleri’ne (2003) ve son olarak da 2014 yılında Yeni Delhi Üniversitesi Medya Çalışmaları Merkezi’ne konuk öğretim üyesi olarak davet edilip ders ve seminerler vermiştir. Medeniyetler İttifakı ve UNESCO toplantılarında uluslararası bildiriler sunan İnceoğlu, İngilizce, İtalyanca ve Fransızca bilmektedir. Gazetecilik Geliştirme Derneği’nin kurucu üyesi, Medya Tekzip Merkezi ile Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği danışma kurulu üyesi, TGC Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu üyesidir. Ayrıca Umut Vakfı ile Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin Yönetim Kurulu üyesidir. Sosyal Değişim Derneği’nin Nisan 2010’da tamamlanan Ulusal Basında Nefret Suçları:10 Yıl, 10 Örnek adlı kitap projesinin danışma kurulu üyesidir. Kültür Sanat Merkezi Garaj İstanbul’un bireysel destekçisi ve İstanbul Kadın ve Kültür Vakfı’nın Mütevelliler Heyeti’nde Kurucu üye olan İnceoğlu, aynı zamanda Türkiye’nin tek Fransızca gazetesi Aujourd’hui la Turquie gazetesinin de yayın kurulu üyesidir. İnceoğlu’nun onu aşkın kitabı, çok sayıda uluslararası, ulusal makalesi ve yürüttüğü proje mevcuttur. Kitaplarından bazıları şunlardır: Kadın ve Bedeni (Altan Kar ile birlikte; Ayrıntı, 2016); Hindistan Günlükleri: Ötekiler, Kadın, Medya ve Toplum (Köprü Kitapları, 2015); Nefret Söylemi ve/veya Nefret Suçları (der., Ayrıntı, 2012). Savaş Çoban ile birlikte derledikleri: Azınlıklar, Ötekiler ve Medya (der., Ayrıntı, 2014); İnternet ve Sokak (der., Ayrıntı, 2015); Haber Okumaları (der., İletişim, 2016); LGBTİ Bireyler ve Medya (der., Ayrıntı, 2019).

0