Kadın ve Bedeni

Orijinal fiyat: 180,00₺.Şu andaki fiyat: 135,00₺.

Güzellik kavramı insanoğlunun yolculuğuna paralel olarak, bir dönem tinsel çalışmalarda kendine yer bulurken, başka bir dönemde ise nerdeyse matematiksel formüllere indirgenmiştir. Güzellik, aslında bir anlamda, insanın estetik tarihinin

Barkod: 9789755395623 Dizi: Schola

Stokta

Açıklama

Güzellik kavramı insanoğlunun yolculuğuna paralel olarak, bir dönem tinsel çalışmalarda kendine yer bulurken, başka bir dönemde ise nerdeyse matematiksel formüllere indirgenmiştir. Güzellik, aslında bir anlamda, insanın estetik tarihinin ve bu tarihsel süreç içinde “estetik bir obje olarak insan bedeninin” incelenmesidir.Kadın bedeni günümüze değin her dönemde güzelliğin sembolü olmuştur. Aydınlanma yıllarına kadar çeşitli yasaklarla baskı altında tutulmuş olan kadın bedeninin, özgürce sergilenmesi engellenmiştir. Buna karşın, yasaklı dönemlerde bile, kadın bedeni ironik biçimde imgesel olarak sanatta, felsefede vb. alanlarda yaratıcılığın kaynağı olmuştur. Kadının küçük yaşlardan itibaren kendisini toplum içinde seyredilen bir nesne olarak algılaması ve her zaman bir sahne üzerinde hissetmesi kapitalist ideolojinin bu yönde ilerlemesini kolaylaştıran temel faktörlerden biri haline gelmiştir. Günümüzde kadın, popüler kültür tarafından idealize edilen bir “öteki beden” ile hiçbir zaman memnun olmadığı kendi bedeni arasında sıkışıp kalmıştır.Cinsel istismar, ayrımcılık, ötekileştirme ve güzellik söylemi altında kadının içselleştirdiği tüm baskıcı normlar, kadın bedenini zapturapt altına almaya yöneliktir.Bu kitapta yer alan makaleler, güzellik kıskacına sıkışmış kadın bedeninin gönüllü veya gönülsüz biçimde maruz kaldığı şiddeti, disiplinler arası tartışmaya açmayı hedefliyor.

Künye

Yayın No

549

Dizi

Dizi No

24

Yazar

Orijinal Adı

Kadın ve Bedeni

Yayıma Hazırlayan

Yazar

Altan Kar

Yasemin İnceoğlu

Prof. Dr. YASEMİN GİRİTLİ İNCEOĞLU: 1961’de İstanbul’da doğdu. Nilüfer Hatun İlkokulu, Atatürk Kız Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuş (1983), 1984-2004 yılları arasında çalıştığı Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde tamamlamış olduğu yüksek lisans ve doktorasının ardından, aynı kurumdan doçentlik (1993) ile profesörlük (1999) unvanlarını almıştır. 2004 Aralık ayından beri çalıştığı Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden emekli olmuştur. ILAD (İletişim Araştırmaları Derneği), UNESCO ve Amerikan Biyografi Enstitüsü gibi kuruluşlara üye olmasının yanı sıra, Avrupa Konseyi’nin “medya okuryazarlığı” toplantılarına “Avrupa Komisyonu Uzmanı” olarak katılan İnceoğlu, Columbia Üniversitesi (1994) ve Salzburg Seminerleri’ne (2003) ve son olarak da 2014 yılında Yeni Delhi Üniversitesi Medya Çalışmaları Merkezi’ne konuk öğretim üyesi olarak davet edilip ders ve seminerler vermiştir. Medeniyetler İttifakı ve UNESCO toplantılarında uluslararası bildiriler sunan İnceoğlu, İngilizce, İtalyanca ve Fransızca bilmektedir. Gazetecilik Geliştirme Derneği’nin kurucu üyesi, Medya Tekzip Merkezi ile Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği danışma kurulu üyesi, TGC Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu üyesidir. Ayrıca Umut Vakfı ile Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin Yönetim Kurulu üyesidir. Sosyal Değişim Derneği’nin Nisan 2010’da tamamlanan Ulusal Basında Nefret Suçları:10 Yıl, 10 Örnek adlı kitap projesinin danışma kurulu üyesidir. Kültür Sanat Merkezi Garaj İstanbul’un bireysel destekçisi ve İstanbul Kadın ve Kültür Vakfı’nın Mütevelliler Heyeti’nde Kurucu üye olan İnceoğlu, aynı zamanda Türkiye’nin tek Fransızca gazetesi Aujourd’hui la Turquie gazetesinin de yayın kurulu üyesidir. İnceoğlu’nun onu aşkın kitabı, çok sayıda uluslararası, ulusal makalesi ve yürüttüğü proje mevcuttur. Kitaplarından bazıları şunlardır: Kadın ve Bedeni (Altan Kar ile birlikte; Ayrıntı, 2016); Hindistan Günlükleri: Ötekiler, Kadın, Medya ve Toplum (Köprü Kitapları, 2015); Nefret Söylemi ve/veya Nefret Suçları (der., Ayrıntı, 2012). Savaş Çoban ile birlikte derledikleri: Azınlıklar, Ötekiler ve Medya (der., Ayrıntı, 2014); İnternet ve Sokak (der., Ayrıntı, 2015); Haber Okumaları (der., İletişim, 2016); LGBTİ Bireyler ve Medya (der., Ayrıntı, 2019).

0