Hıristiyanlıktaki Ateizm

Orijinal fiyat: 336,00₺.Şu andaki fiyat: 252,00₺.

İlk Almanca baskısı 1968’de gerçekleşen “Hıristiyanlıktaki Ateizm” (Ateismus im Christentum) Umut İlkesi’nin 3. cildinin yanında, Ernst Bloch’un din felsefesine en önemli katkısı olarak kabul edilmektedir. Marksist teori ile reel

Barkod: 9789755397429 Kategoriler: İdea, Yaz Kampanyası

Stokta

Açıklama

İlk Almanca baskısı 1968’de gerçekleşen “Hıristiyanlıktaki Ateizm” (Ateismus im Christentum) Umut İlkesi’nin 3. cildinin yanında, Ernst Bloch’un din felsefesine en önemli katkısı olarak kabul edilmektedir. Marksist teori ile reel sosyalizm(ler) arasına kalın duvarların çekildiği geçen yüzyılın ortasında teoloji, özellikle Batı’dan başlayarak “ortada kalmış çocuğu”, “devrimi”, “kurtuluş teolojisi” içine almış, Marx ile İsa arasındaki “karşıtlık” yerini “dayanışmaya” bırakmıştır.Bloch, teologları bile kıskandırabilecek bir din-metinleri yorumcusu “da” olarak teolojiyi önemli ölçüde etkilemiştir. Bloch’un özellikle Yahudilik ile Hıristiyanlık alanındaki derin bilgisi, onun Marksizminin fonunda kaynaşıp özgün, örneksiz bir eleştiri ve değerlendirmenin aracına dönüşür. Hıristiyanlığın hiyerarşik yapılarını, alttakileri, ezilenleri ve yük altındakileri “hizada” tutagelen devlet Kilisesini hedef alan Bloch eleştirisi, müdahalelerle gizlenmiş “asıl”, derindeki metin bölümlerini kerpetenle çekip alır; Kutsal Kitapları alttan, ezilenlerin adınayorumlayıp kadim efendiler Kilisesine darbe üzerine darbe indirir. Yorum adına, gizliyi ortaya çıkarma adına, salt bu amaçla sınırlı bir “ikinci teoloji” arayışı değildir bu çalışma. Statik metafiziğin o bir kerede verilip tamamlanmış insan kavrayışı karşısına, Marx’ın özgürlük âlemine/Krallığına yönelttiği, tamamlanmamış insanı koyar. Umut-devrim-ütopya yolculuğu davetiyesidir de bu metin. Çağırmadır. Verili, bitmiş olmadığımızı hatırlatıp durur. Egemen sınıflar devletinin Kilisesi, “İsa”yı “Tanrının Oğlu” ilan edip “efendi” unvanıyla “göğe” yollamıştır. Bloch, onun “Tanrının Oğlu” değil, bir “İnsanoğlu” ve Tanrı ile özünde bir olduğunu belirtip Kilisenin elinden geri alır onu. Kiliseyi de tanrısız bırakır; çünkü İnsanoğlunun/insanın özüyle aynılaşmış Tanrı insana tahvil edilmiştir. O nihai uğrakta, insan “kendisi ile yüz yüze gelecektir”. Sadece kendisi ile, özü ile.Bloch astral mitolojinin kutsal metinlerdeki mirasından, bilgiye/akla, Tanrı gibi olmaya çağıran cennet “Yılanı” mitine, tarikatlardan mistik akımlara, Stoa’dan Gnostiklere, Aydınlanma eleştirisinden Marksizme vb ateizmin peşine düşerken damıtılmış metinler oluşturma ustası olduğunu kanıtlar. Kitabın amblemi gibi işleyen “Sadece bir Hıristiyan iyi bir ateisttir ve sadece bir ateist iyi bir Hıristiyandır” sözü, büyük dinlerin kurumlaşmış, egemenlerle ittifak içindeki “yapılarına karşı” uyarının damıtılmış halidir. Öyleyse bu kitabın da. Öyle bir ustalık ki bu, en yoğun, sıkıştırılmış bilgiyi, tadına doyulmaz bir ironinin ambalajıyla sunuyor. Havai fişek şelalesi gibi renkli metaforlar yağıyor insanın üzerine, sesler “patlıyor”…

Künye

Marka

Yayın No

712

Dizi

Dizi No

17

Orijinal Adı

Atheismus im Christentum

Yazar

Çevirmen

Yayıma Hazırlayan

Kapak Tasarım

Dizgi

Sayfa Sayısı

448

Boyut

13,5 x 21,5 cm

Baskı

1

Basım Yeri

İstanbul

Yayım Tarihi

Yazar

Ernst Bloch

Ludwigshafen doğumlu Bloch, belki de ailesinin dar gelirli bir aile olması nedeniyle erken döneminde sosyalizmi benimsedi. Münih’te felsefe doktorası yaptı, fizik ve müzik alanlarında yan dalını tamamladı. Daha sonra Berlin’de Georg Simmel’in, Heidelberg’de de Max Weber’in öğrencisi oldu. Birinci Dünya Savaşı başlar başlamaz İsviçre’ye iltica etti ve orada Walter Benjamin’le dostluk kurdu; 1920’de Berlin’deyse dostluğunu devam ettirdi, Bertolt Brecht’le yakınlığı oldu. Bir süre serbest gazetecilik yapan Bloch, Nazi karşıtı yazılarını derlediği Bugünün Mirası (Erbschaft dieser Zeit, 1935) eseri sonrasında Almanya’dan ayrılmak zorunda kaldı ve Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Orada Bertolt Brecht ve Thomas Mann’la Aurora Yayınevi’ni kurdu. İkinci Dünya Savaşı bitiminde Frankfurt Goethe Enstitüsü’nden gelen teklifi kabul etmek yerine Doğu Almanya sınırları içindeki Leipzig’de yer alan Karl Marx Üniversitesi’ndeki felsefe kürsüsünde görev aldı. Macaristan işgaline eleştirel tutum alınca emekliye sevk edildi ve kendisi de Batı Almanya’ya, Tübingen’e geçti ve orada farklı alanlarda yazılar ve kitaplar kaleme aldı. 1977 yılında öldüğünde üç bine yakın öğrencinin meşaleli yürüyüşüyle saygı ve sevgiyle uğurlandı. Sayısız ödülle şereflendirilen Bloch’un en önemli eserleri şunlardır: Geist der Utopie (1918) (Ütopyanın Tini), Thomas Müntzer als Theologie der Revolution (1921) (Thomas Münzer: Devrimin Teoloğu, Ayrıntı Yay.), Spuren (1930) (İzler, İletişim Yay.), Erbschaft dieser Zeit (1935) (Bugünün Mirası), Freiheit und Ordnung (1947) (Özgürlük ve Düzen/Kural), Subjekt – Objekt (1949) (Özne – Nesne), Christian Thomasius (1949), Avicenna und die aristotelische Linke (1949) (İbni Sina ve Aristotelesçi Sol, İletişim Yay.), Das Prinzip Hoffnung (Üç cilt: 1954-1959) (Umut İlkesi, İletişim Yay.), Naturrecht und menschliche Würde (1961) (Doğal Hukuk ve İnsan Onuru), Tübinger Einleitung in die Philosophie (1963) (Tübingen Felsefeye Giriş), Religion im Erbe (1959-66) (Mirastaki Din), Atheismus im Christentum (1968) (Hıristiyanlıktaki Ateizm, Ayrıntı Yay.), Das Materialismusproblem, seine Geschichte und Substanz (1972) (Materyalizm Problemi, Tarihi ve Tözü), Experimentum Mundi, Frage, Kategorien des Herausbringens, Praxis (1975) (Dünya Deneyi, Soru, Ortaya Çıkarmanın Kategorileri, Praxis)

0