Açıklama
Varoluşçuluğun babası Danimarkalı filozof Sören Kierkegaard gençliğinde on yedi yaşındaki Regine Olsen’ı tutkuyla severek nişanlanmış; fakat evliliğin tehlikelerinden korkarak ayrılmıştır. Bu tutkulu ilişkinin/ilişkisizliğin gölgesi filozofun bütün hayatına, felsefesine, yazılarına yansımış; bunları, Baştan Çıkarıcının Günlüğü’nde anlatmıştır.
150 yıl sonra Monique Charles kendini Regine Olsen’ın yerine koyarak Hayatımın Filozofuna Aşk Mektupları’nı yazar. Kierkegaard’ın hayatına, felsefesine ve aşk anlayışına tutkulu bir kadın olarak yeniden bakar. Aşkının trajik boyutunu inceler; sevdiği halde nişanlısını terk edişini, ayrılmasına rağmen inanılmaz bir sadakatle hayatında başka bir aşka yer vermemesini, acı çektiği halde “baştan çıkarıcı” havasıyla dolaşmasını, Olsen’ın yaşamına kılavuzluk etmek istemesini, aşk ve evliliği onunla tartışır… Sonsuz bir aşktan yana olan Kierkegaard’ın Olsen üzerindeki etkilerini; verilen gönül eğitimiyle Olsen’ın kişiliğinde meydana gelen değişiklikleri inceler. “Sev!.. Her şey oradadır: Eğer, yaşamını aşka göre yaşamaya hazır değilse, felsefeyle uğraşmaya kalkmasın kimse” diyen Kierkegaard’ın sözlerini çerçeveleterek odasına asmasına, felsefeden hoşlanmazken giderek felsefe tutkunu olmasına dikkat çeker.
Baştan Çıkarıcının Günlüğü özgürlükçü bir erotik estetin gözlemlerinden oluşur. Yazarı erkek, filozof ve âşık…
Hayatımın Filozofuna Aşk Mektupları ise Kierkegaard’a 150 yıl sonra yollanmış bir mektup. Yazarı kadın, felsefeci ve aşktan yana…
Aşk, insan zihnini ve kalbini en çok meşgul eden konu olmaya devam ediyor…