Erikler Çiçek Açınca

Orijinal fiyat: 117,00₺.Şu andaki fiyat: 87,75₺.

Bu kitap Tuncer Sümer’in tanıklığı… Hayatından bir kesit, aklında kalanlar. Bizi ona yaklaştıran, ortak hafızamız bir yana, onun yaşananlara ve arkadaşlarına dair vefası, içtenliği, yalınlığı ve çıkarsızlığı oldu. Toplamı on

Barkod: 9789755399522 Dizi: Yakın Tarih

Stokta

Açıklama

Bu kitap Tuncer Sümer’in tanıklığı… Hayatından bir kesit, aklında kalanlar.
Bizi ona yaklaştıran, ortak hafızamız bir yana, onun yaşananlara ve arkadaşlarına dair vefası, içtenliği, yalınlığı ve çıkarsızlığı oldu. Toplamı on saati bulan bir sözlü tarih çalışmasının ardından çadırlarımızı ve uyku tulumlarımızı sırtlayıp Tuncer Sümer rehberliğinde yola çıktık. Nurhak’la… O coğrafyayla, insanı ve iklimiyle tanıştık. Mağaralarda, evlerde anılar dinledik. Çobanlar efsanelerle yolumuzu kesti.
Mekânsal çağrışımlarla anlattı Tuncer, yeniden ve yeniden… Şaşırtıcı olan onlarca yıl sonra, her yeri daha dünmüş gibi bulması, herkesi adıyla hatırlamasıydı hâlâ. Öyle ki, yolunu kaybettiği yerde yine yolumuzu kaybettik.

Bu kitapta, THKO (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu) tarihinden bir kesit anlatılıyor. 1960’lı yıllarda başlayan dostlukların ve birlikte kurulan hayallerin hikâyesi.

Ankara’dan, Filistin’den, Diyarbakır Cezaevi, Nurhak Dağları ve Mamak Cezaevi’nden geçen bir yolculuk. İçinde gençlik var, umut var, hüzün var.

Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan, Kadir Manga, Hüseyin İnan, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve onların mücadele arkadaşları ve Nurhak halkı Tuncer Sümer’in anılarından çıkıp geliyorlar… unutulmamak için.

Künye

Marka

Yayın No

1000

Dizi

Yazar

Sayfa Sayısı

208

Boyut

13,5 x 21,5 cm

Baskı

3

Basım Yeri

İstanbul

Yayım Tarihi

Yazar

Ahmet Tuncer Sümer

21 Mart 1943 Adıyaman’ın Besni ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Besni’de, liseyi Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladı. 1962’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girdi. Öğrenciyken 1 Ocak 1965’de, o zamanki adıyla Devlet İstatistik Enstitüsü sonra adı değişen Türkiye İstatistik Kurumu’nda Devlet Memuru olarak çalışmaya başladı. Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Çankaya ilçe örgütünün çalışmalarına katıldı. 1967’de çalıştığı kurumun temsilcisi olarak Erzurum’a atandı. Öğrenciliğini de Erzurum Atatürk Üniversitesi’na naklederek üçüncü ve dördüncü sınıfları burada tamamladı. Erzurum Fikir Kulüpleri (FKF) Sekreterliği’nin kuruluş çalışmalarına katıldı. 4 Ocak 1968’de FKF Genel Kurulu’nda FKF Genel Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi. 1969 Ekim ayında Hüseyin İnan ve arkadaşlarıyla Filistin’e giderek El-Fetih kamplarında gerilla eğitimi aldı ve baskınlara katıldı. Türkiye’ye dönüşünde on arkadaşıyla Diyarbakır’da yakalanarak sekiz ay cezaevinde kaldı. Tahliye olduktan sonra Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) kuruluşuna katıldı. 31 Mayıs 1971’de Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga’nın öldürülmesinden sonra yeniden Filistin’e gitti. 18 arkadaşı hakkında idam kararı verilmesi üzerine Türkiye’ye dönüşünde Pazarcık’ta yakalandı. THKO-2 Davası’nda yargılandı ve 15 yıl ceza aldı. Af Yasası’nın çıkmasından sonra Anayasa Mahkemesi Kararı ile 1 Şubat 1975 tarihinde tahliye oldu. 12 Eylül darbesine kadar bir süre DİSK Genel-İş Sendikası’nda çalıştı. ’90’ların başında ’68’liler Birliği Vakfı kurucuları arasında yer aldı ve üç buçuk yıl Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Sekreterlik görevinde bulundu. Dört yıl GOSB (Gebze Organize Sanayi Bölgesi) dergisinin editörlüğünü yaptı. Devrim (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun Kuruluşu ve Kısa Mücadele Öyküsü) ve Erikler Çiçek Açınca isimli iki kitabı yayınlandı. Evli ve bir çocuk babası.

0