Bizans Dünyası: Doğu Roma İmparatorluğu 330 – 641

Orijinal fiyat: 448,00₺.Şu andaki fiyat: 336,00₺.

Bizans Tarihi ve Uygarlığı Merkezi’nden Cécile Morrisson yönetiminde yürütülen bu eşsiz çalışma, Doğu Roma veya tarihçilerin sonradan yakıştırdığı isimle “Bizans” İmparatorluğu’nun kuruluş dönemini anlatıyor. Bu Doğu

Barkod: 9789755398235 Dizi: Tarih

Stokta

Açıklama

Bizans Tarihi ve Uygarlığı Merkezi’nden Cécile Morrisson yönetiminde yürütülen bu eşsiz çalışma, Doğu Roma veya tarihçilerin sonradan yakıştırdığı isimle “Bizans” İmparatorluğu’nun kuruluş dönemini anlatıyor. Bu Doğu imparatorluğu Batı’dan daha istikrarlı ve daha zengindir aslında ve Iustinanos’un Vandallar’dan Afrika’yı, Ostrogotlar’dan İtalya’yı ve Vizigotlar’dan İspanya’nın güneyini geri almasının da gösterdiği üzere, “Roma Birliği” fikrine hiçbir zaman sırtını çevirmemiştir.

Bizans Dünyası üst başlığı altındaki üç ciltlik çalışmanın ilk cildi olan Doğu Roma İmparatorluğu 330-641, Konstantinopolis’in kuruluşundan (MS 330) Herakleios dönemi sonuna kadar (MS 641) geçen dönemi kapsıyor. Bu kitap bölümler halinde imparatorluğun Balkanlar’dan Mısır’a uzanan başlıca bölgeleri ve bu bölgelerin tarihsel, toplumsal, kültürel özellikleri üzerinde duruyor. Basit klişelerden kaçınarak yazılmış bu eser, Doğu Roma İmparatorluğu’nun hem refahının hem de MS 550’den itibaren yavaş yavaş gerileyişinin nedenlerini tüm açıklığıyla gözler önüne seriyor.

Arapların önce Suriye ve Filistin daha sonra Mısır’ı fethetmesiyle başlayan Orta-Bizans adı verilen gerileme dönemi ise, yine Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlanacak, Claude Cheynet yönetimindeki Bizans İmparatorluğu 641-1204 adlı ikinci ciltte anlatılıyor. Angeliki Laiou ve Cecile Morrisson yönetimindeki Yunan İmparatorluğu ve Komşuları xııı. ve xıv. Yüzyıllar (1204-1453) adlı üçüncü cilt ise Bizans İmparatorluğu’nun son dönemini kapsıyor.

Bütün bu çalışmalar arkeoloji, epigrafi, nümizmatik ve papiroloji bilgilerimizi sürekli tazelemekle kalmıyor, bu sayede varılan sonuçların geleneksel kaynaklarla birleştirilmesi suretiyle ulaşılan bilimsel sentez ise bize Bizans dünyasının siyasi ve askeri, dini, kültürel, iktisadi ve toplumsal tarihini yeniden gözden geçirme imkânı sağlıyor.

Künye

Marka

Yayın No

1000

Yazar

Dizi Editörü

Derleyen

Yayıma Hazırlayan

Son Okuma

Kapak Fotoğrafı

Kapak İllüstrasyonu

Katkıda Bulunan

Düzelti

Yaş Grubu

Editörler

Sayfa Sayısı

512

Baskı

0

Yazar

Cécile Morrisson

Cécile Morrisson, (1940) Fransız tarihçi ve nümismattır. Bizans dünyasında para, finans ve iktisat tarihi üzerine uzmanlaşmıştır. Académie des Inscriptions et Belles Lettres, Medieval Society of America ve Atina Akademisi üyesidir. Fransız Ulusal Kütüphanesi’nin paralar, madalyalar ve antikalar bölümünün 1988-1990 arasında yöneticiliğini yapmış, uluslararsı Nümizmatik Komisyonu’nun başkanlık görevini yürütmüş (1991-1997) ve Bizans Tarihi ve Medeniyeti Merkezi (Collège de France-CNRS) direktörlük görevi yapmıştır. Légion d’Honneur de dahil birçok ödülü olan Morrisson, Fransa’nın en önemli Bizans tarihi uzmanlarından biridir. Eserleri arasında Hommes et richesses dans l’Empire byzantin, Byzance et sa monnaie: IVe-XVe siècle: Précis de numismatique byzantine, Trade and Markets in Byzantium vardır.

0