Açıklama
Gündemimiz yoğun… Mutlu Arslan 30 Mart seçimlerinin geniş bir kroniğini yazdı. Ardından Dinçer Demirkent’in devlet iktidarı karşısında liberal tutumun takındığı tavrın diktatörlüğe giden yolun entelektüel refüjlerini nasıl oluşturduğunu ele alıyor. Uğur Kenan Özkan siyasal düşman kavramı etrafında AKP’nin on yılını analiz ediyor. 2010 Referandumu sırasında havuz medyası tarafından “Ergenekoncu” ilan edilmiş Andrew Arato ile Doğu Eroğlu’nun yaptığı söyleşi, referandumun ardından geçen sürede Arato’nun eleştirilerini sertleştirdiğini gösteriyor. Macaristanlı anayasacı, Başkanlık sisteminden yargıdaki kadrolaşmaya, Anayasa Mahkemesi kararlarından Gezi sonrası Türkiye’ye önemli konularda yalın açıklamalar sunuyor. Toygar Sinan Baykan’ın mağduriyet söylemlerinin birbirini besleyen argümanları üzerine yazısı ile gündemi tamamlıyoruz.
Politika-dünya bölümünde Slavoj Zizek’in Ukrayna’da olan bitenin Marksist kavranış imkanlarını açtığı yazısının Türkiye’deki tartışmaları stratejistlerin elinden alacak bir katkı olduğu kanaatindeyiz. Politika dünyanın ikinci yazısı, Özge Özkoç’a ait, Mısır’ın bugününe Tahrir günlerinden bakıyor.
Politika-teori bölümünde Durdu Baran Çiftçi azınlık olma halinin psiko-sosyal boyutunu geniş bir felsefi bağlama oturtarak ele alıyor. Bülent Özçelik ise iki yazıdan oluşacak ve ikinci bölümünde Tayyip Erdoğan’ın yazdırdığı tarihi ele alacak olduğu yazının bu sayıdaki bölümünde Nutuk bağlamında Atatürk’ün ve ardından Kemalizmin tarih yazıcılığı bağlamında inşa sürecini tartışıyor.
Eleştiri bölümü sinema ile başlıyor. Selçuk Candasayar’ın devam edeceği sinema yazılarının ilkini bu sayımızda yayımlıyoruz. Edebiyat eleştiri bölümünde Munise Nur Aktan’ın Türk romanının etkileyici iki karakterini odağa aldığı analiz yer alıyor. Mustafa Yılmaz’ın Andrey Platonov’a ilişkin yazısını edebiyat-haber başlığı altında yayımlıyoruz. Bora Erdağı, başladığı yerden devam ediyor. Bu sayıda komünizm fikrine Negri’nin eserleri üzerinden odaklanıyor.