Adsız Kahramanlar

Orijinal fiyat: 117,00₺.Şu andaki fiyat: 87,75₺.

ODTÜ’ye girişinden itibaren kendisini öğrenci hareketlerinin içinde bulan Gülay Ünüvar (Özdeş), hem ODTÜ SFK (Sosyalist Fikir Kulübü) üyesi hem de TİP (Türkiye İşçi Partisi) üyesi olur. TİP’te uzun süre kalmaz ama SFK üyeliği

Barkod: 9786053143369 Dizi: Yakın Tarih

Stokta

Şu anda güncelleme dolayısıyla websitemiz satışa kapalıdır.
Satışlarımız 1 Ocak 2025 tarihinde yeniden başlayacaktır. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Açıklama

ODTÜ’ye girişinden itibaren kendisini öğrenci hareketlerinin içinde bulan Gülay Ünüvar (Özdeş), hem ODTÜ SFK (Sosyalist Fikir Kulübü) üyesi hem de TİP (Türkiye İşçi Partisi) üyesi olur. TİP’te uzun süre kalmaz ama SFK üyeliği gençlik yaşamının yoğun bir dönemini kapsar.ODTÜ’de SFK’ya gelir sağlamak amacıyla yapılan çalışmalara katılır. Bu süre içinde SFK üyesi Müfit Özdeş ile evlenir ama sonra ayrılır.Hüseyin İnan, Sinan Cemgil, Yusuf Aslan, Taylan Özgür, Alpaslan Özdoğan, Kadir Manga ve Tuncer Sümer’le birlikte THKO’nun (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu) kuruluş çalışmalarına katılır ve ilk kurucuları arasında yer alır.Uzun yıllar İsveç’te (Stockholm) yaşayan Gülay Ünüvar (Özdeş) Türkiye’ye gelip yerleştikten yaklaşık iki yıl sonra bildiğimiz amansız hastalığa yakalanır.Özellikle hastalığının ortaya çıkmasından sonra, hem kardeşlerine hem arkadaşlarına hem de Tuncer Sümer’e, elindeki dokümanların kitaplaştırılmasını istediğini açıkça söyler. Bu görevi yakın dostu Tuncer Sümer’in yapmasını ister ve o da Türkan Sabuncu’nun da katkılarıyla bu isteği yerine getirir.

Bu kitap bu vasiyetin yerine getirilmesi ve Türkiye Devrimci Hareketi’nin önemli bir kadın militanının anılarının aktarılmasıdır.

Künye

Yayın No

1245

Dizi

Dizi No

34

Yazar

Orijinal Adı

Adsız Kahramanlar

Yayıma Hazırlayan

Yazar

Ahmet Tuncer Sümer

21 Mart 1943 Adıyaman’ın Besni ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Besni’de, liseyi Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladı. 1962’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girdi. Öğrenciyken 1 Ocak 1965’de, o zamanki adıyla Devlet İstatistik Enstitüsü sonra adı değişen Türkiye İstatistik Kurumu’nda Devlet Memuru olarak çalışmaya başladı. Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Çankaya ilçe örgütünün çalışmalarına katıldı. 1967’de çalıştığı kurumun temsilcisi olarak Erzurum’a atandı. Öğrenciliğini de Erzurum Atatürk Üniversitesi’na naklederek üçüncü ve dördüncü sınıfları burada tamamladı. Erzurum Fikir Kulüpleri (FKF) Sekreterliği’nin kuruluş çalışmalarına katıldı. 4 Ocak 1968’de FKF Genel Kurulu’nda FKF Genel Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi. 1969 Ekim ayında Hüseyin İnan ve arkadaşlarıyla Filistin’e giderek El-Fetih kamplarında gerilla eğitimi aldı ve baskınlara katıldı. Türkiye’ye dönüşünde on arkadaşıyla Diyarbakır’da yakalanarak sekiz ay cezaevinde kaldı. Tahliye olduktan sonra Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) kuruluşuna katıldı. 31 Mayıs 1971’de Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga’nın öldürülmesinden sonra yeniden Filistin’e gitti. 18 arkadaşı hakkında idam kararı verilmesi üzerine Türkiye’ye dönüşünde Pazarcık’ta yakalandı. THKO-2 Davası’nda yargılandı ve 15 yıl ceza aldı. Af Yasası’nın çıkmasından sonra Anayasa Mahkemesi Kararı ile 1 Şubat 1975 tarihinde tahliye oldu. 12 Eylül darbesine kadar bir süre DİSK Genel-İş Sendikası’nda çalıştı. ’90’ların başında ’68’liler Birliği Vakfı kurucuları arasında yer aldı ve üç buçuk yıl Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Sekreterlik görevinde bulundu. Dört yıl GOSB (Gebze Organize Sanayi Bölgesi) dergisinin editörlüğünü yaptı. Devrim (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun Kuruluşu ve Kısa Mücadele Öyküsü) ve Erikler Çiçek Açınca isimli iki kitabı yayınlandı. Evli ve bir çocuk babası.

0