Açıklama
Freud, kadınlığın “karanlık bir kıta” olduğunu söylemişti… Oysa yüzyıllardır hakkında kitaplar yazılan, tanımlanmaya, denetlenmeye çalışılan kadınlar oldu: Erkek ‘karanlıkta’ kaldı… Bu kez ünlü feministlerden Lynne Segal erkekler dünyasına girmeyi deniyor… Erkeklerden umudu kesen yaygın feminist karamsarlığa kapılmadan erkeklerin değişebileceğini iddia ediyor… İktidar olma ya da intikam alma gibi duygular beslemeden, her iki cinse de dayatılan egemen cinsel kimlik tanımlarından kurtulmanın ve özgürce ilişki kurmanın yollarını araştırıyor. “Bu toplumda erkek olmak kendinden olabildiğince az vermek anlamını taşıyor” diyen Dustin Hoffman gibi erkekleri örnek göstererek tek bir ‘erkeklik’ tipinin olmadığına dikkat çekiyor. Erkeklerin de kendi aralarında farklılaştığını göstererek şu tip soruların cevaplarını arıyor: ‘Davaya ihanet eden’ eşcinsel, feminist, siyah erkekler egemen erkek anlayışını nasıl tehdit ediyor, bedelini nasıl ödüyor? Erkekliğin psişik temeli ne ölçüde değişmez; erkek kimliğini biyolojisi mi tayin ediyor kurumsal ideolojiler mi? Erkekler neden şiddet uygular, şiddet sadece erkeklere mi özgüdür? 80’li yıllarda erkeklere mi özgüdür? 80’li yıllarda erkeklerde görülen ‘iyi baba’ olma gayretinin anlam ve sınırları neler?
Lynne Segal, Ağır Çekim adlı kitabında Freud ve Lacan’ın “Kadınların istediği nedir?” sorularını ters çevirerek ve onlarla adeta alay ederek bu defa erkeklere bu soruyu soruyor. “Erkeklerin istediği nedir?”
Cezmi Ersöz / Deli
“Kuramsal açıdan sağlam bir temele dayanan ve politik açıdan büyük önem taşıyan bu kitap, cinsler arasındaki benzer noktaları irdeleyip gün ışığına çıkarıyor ve böylesine heterojen bir biçimde düzenlenmiş yürürlükteki ‘kadınlık’ ve ‘erkeklik’ biçimlerinde artık radikal değişiklik potansiyelinin olduğuna işaret ediyor.”
Cumhuriyet Kitap
“Ağır Çekim kimimizi yer yer şaşırtacak, sarsacak; kimimizi belki de öfkelendirecek. Ama eminim hepimizi düşünmeye kışkırtacak. Kitapla boğuşurken ben bütün bunları yaşadım. Yine de, onu en çok kadınları politika yapmaya çağırdığı için sevdim.”
Gülnur Savran / Sınıf Bilinci