Ayrıntı Dergi 5. Sayı

Orijinal fiyat: 80,00₺.Şu andaki fiyat: 60,00₺.

Yakın zamana kadar hayatımızda ayrıcalıklı bir yere konumlandırılan ve bu nedenle kendine has bir görünmezlik perdesinin ardına saklanan “çocuklar” giderek siyasetin en görünür nesnesi haline dönüşüyorlar. Bu dönüşüm çocukların

Barkod: AYRINTI DERGİ :5 Dizi: Ayrıntı Dergi

Stokta

Açıklama

Yakın zamana kadar hayatımızda ayrıcalıklı bir yere konumlandırılan ve bu nedenle kendine has bir görünmezlik perdesinin ardına saklanan “çocuklar” giderek siyasetin en görünür nesnesi haline dönüşüyorlar. Bu dönüşüm çocukların yaşadıkları, karşı karşıya kaldıkları sorunların da daha fark edilir hale gelmesini sağlıyor. Siyasal ve toplumsal yaşamda hüküm süren iktidar odaklarının uyguladığı şiddet, en çıplak haliyle çocuk bedenleriyle karşı kaşıya geldiğinde kendini açığa çıkartıyor. Sıcak yuvalarımızda hepimizin canının parçası olan çocuklar, gazete sayfalarında “taş atan çocuklar”, “mülteci çocuklar”, “çocuk işçiler”, “sokak çocukları”, “çocuk gelinler”, “cinsel istismar mağdurları” haline dönüşüyor. “Taş atan çocuklar”, konusu tartışılmaya başladığında bunun farkına varmaya başladık. Ardından devlet şiddetine direnen bedenleri, devletin katlettiği çocuk bedenlerini, cezaevlerinde, ıslahevlerinde yaşanan tecavüzleri, işyerlerinde işlenen çocuk cinayetlerini, Gezi Ayaklanmasının ön saflarında yer alan liselileri, anneleri tarafından çağrılan PKK’li çocukları konuştuk. Beşinci sayımız konuştuğumuz bu sorunsal üzerine ortaya çıktı ve dosya editörlüğünü üstlenen Sanem Yardımcı tarafından hazırlandı. Dosyada Doğu Eroğlu, Güven Gürkan Öztan, Cahide Sarı, Cana Bostan, Durdu Baran Çiftçi ve Ezgi Koman’ın yazıları yer alıyor.

Ayrıntı Derginin Gündem bölümünde Gazeteci Can Ertuna ve Akademisyen Agah Hazır’ın İslam Devleti (yaygın bilinen adıyla IŞİD) hakkındaki değerlendirmeleri yer alıyor. Bu bölümde ayrıca Adalet Arayan İşçi Ailelerine Destek Grubu’nun son yıllarda artan iş cinayetlerine ilişkin yazısı ve Bülent Özçelik’in Recep Tayiip Erdoğan’ın Tek Adam siyasetine ilişkin analizi var. Politika-Dünya bölümümüzde Brezilya ve Dünya Kupası’nı Yavuz Yıldırım yazdı. Ardından Hindistan politikası üzerine bilgilendirici bir söyleşi ve çeviri yer alıyor. Shas Bhasme ile yapılan söyleşi ve Saroj Giri’nin makalesi Türkiye ile Hindistan politikası arasında ilginç paralellikler sunuyor. Politika-Dünya’nın son yazısında Sebatian Friedrich’in AP seçimleri bağlamında Avrupa’nın siyasal krizini ele alıyor.

Dosya Takip bölümümüzde geçen sayımızın Dosya konusu olan Barış meselesine katkılar devam ediyor. Bu bölümde Elçin Aktoprak bir önceki dosyamızda yer alan ama odaklanılmayan bir noktaya, yöntem sorununa odaklanıyor. Aktoprak Johan Galtung’un ‘aşma’ kavramını temel alan yaklaşımı, Türkiye politikası içinde nasıl bir anlam ifade edeceğini sorunsallaştırarak tartışıyor. Bölümün diğer yazısı Selçuk Candansayar’a ait. Candansayar savaşın ve barışın ruh haline ve diline değiniyor. Eleştiri bölümümüzde; Meltem Gürle yüzüncü yılında Joyce’un Dublinliler’ini, Selçuk Candansayar ise Haneke’nin Beyaz Bant’ını inceliyor.

Künye

Marka

Yayın No

1000

Dizi Editörü

Derleyen

Yayıma Hazırlayan

Son Okuma

Kapak Fotoğrafı

Kapak İllüstrasyonu

Katkıda Bulunan

Düzelti

Yaş Grubu

Editörler

Sayfa Sayısı

0

Baskı

0

0