İşletme Hastalığına Tutulmuş Toplum

Orijinal fiyat: 216,00₺.Şu andaki fiyat: 162,00₺.

Otuz yılı aşkın bir süredir çalışmanın örgütlenmesinde esaslı bir dönüşüm yaşandı. Esneklik ilkesi ve ağ imgesi etrafında şekillenen yeni yönetim paradigması, risk iştahıyla ve müteşebbis ruhuyla sürekli beşeri sermayesini

Barkod: 9789755397511 Dizi: İnceleme

Stokta

Açıklama

Otuz yılı aşkın bir süredir çalışmanın örgütlenmesinde esaslı bir dönüşüm yaşandı. Esneklik ilkesi ve ağ imgesi etrafında şekillenen yeni yönetim paradigması, risk iştahıyla ve müteşebbis ruhuyla sürekli beşeri sermayesini artıran bir işçi tipi oluşturmayı hedefliyor. Üstelik bu paradigma artık sadece işyerini ve çalışma yaşamını değil; benliğimizi, gündelik yaşamımızı ve toplumsal kurumları da biçimlendirmeye başladı. Fransa’nın saygın klinik sosyologlarından olan Vincent de Gaulejac, İşletme Hastalığına Tutulmuş Toplum’da “işletme ideolojisi” ve “yönetsel tahakküm” olarak kavramsallaştırdığı bu paradigmanın yarattığı bireysel ve toplumsal tahribatı ele alıyor.

İşletme, araçların, prosedürlerin, bilgi-iletişim araçlarının arkasında işleyen dünya görüşü ve inanç sistemi olarak bir yanılsamayı sürdürüyor, bir hâkimiyet projesini gizliyor. Bu ideolojinin temelinde her şeyi ölçülebilir hale getirmeyi amaçlayan bir nesnelcilik, örgütü amaçları önceden tanımlanmış veri olarak kabul eden bir işlevselcilik, uzmanlığın tartışılmaz konumuna dayalı teknokratik bir araçsalcılık ve işçiyi firmanın etkinliği için bir insan kaynağı olarak gören bir faydacılık bulunmakta. Gaulejac’a göre hızla yayılan ve son derece tehlikeli bir salgın hastalıkla karşı karşıyayız. Şayet haklıysa doğru bir teşhis ve etkili bir tedavi için kaybedecek vakit yok. Elinizdeki çalışma ise böylesi bir iyileşme girişimi için iyi bir başlangıç.

Künye

Marka

Yayın No

720

Dizi

Dizi No

249

Orijinal Adı

La societe malade de la gestion

Yazar

Çevirmen

Yayıma Hazırlayan

Son Okuma

Kapak Düzeni

Dizgi

Baskı

1

Basım Yeri

İstanbul

Yayım Tarihi

Yazar

Vincent de Gaulejac

1946 yılında Croissy-sur-Seine’de doğan Fransız sosyolog; Paris VII-Diderot Üniversitesi, Sosyal Bilimler Fakültesi’nde sosyoloji profesörüdür. Olay ve olgulara toplumsal ve psikolojik açıdan yaklaşan Fransız klinik sosyolojisinin önde gelen temsilcilerinden biridir ve bu alanda çok sayıda eser vermiştir. Yayımlanmış kitapları şunlardır: La névrose de classe; L’histoire en héritage, roman familial et trajectoire sociale; La lutte des places; Le Coût de l’excellence; La gourmandise du tapir; L’emprise de l’organisation; Les jeunes de la rue;L’assistance; publique pour les assistantes maternelles; L’ingénierie sociale; Femme au singulier ou parentalité solitaire; Les sources de la honte; Le sexe du pouvoir; Sociologie clinique; L’aventure psychosociologique; Récit de vie et histoire sociale.

0